fredag 17. desember 2010

Mageruter til sommeren. Del 4 - Vaner i kostholdet

For å komme i god form er du absolutt avhengig av å tillegge deg faste vaner når det gjelder kosten.

Lag måltidene ferdig på forhånd

Når du er sulten som en ulv er det lett å glemme alle gode forsetter og gå for de rettene som er lettvindt, smaker godt, og legger seg rundt vomma. Hvis du vet at du har et sundt måltid ferdig i kjøleskapet hjemme, vil den letteste løsningen være å dra hjem å spise det sunne måltidet. Hvis kjøleskapet er tomt, vil kanskje den letteste løsningen være frossenpizza fra rema.

Lag ferdige måltider i helga for de tidspunktene i uka du vet at du har lettest for å jukse på dietten din. Du må med andre ord ordne deg slik at den sunne løsningen alltid er den letteste.


Spis til faste tider

For å unngå småspising, er det veldig viktig at man har 3-5 faste måltider. Kanskje føler du deg litt sulten i det du går innom narvesen i 9-tida og kjenner pølselukta ose mot deg. Hvis du da ikke har en fast regel inngravert i både kropp og hjerne som sier at lunchtid ikke er før 11 er det fort gjort at du kjøper den pølsa.


Ha faste regler for hva du spiser til hvilke tider

Jeg spiser ikke kake på hverdager. Der hvor jeg jobber dukker det iallefall et par ganger i måneden opp en anledning til å ta et kakestykke i lunchen, men fordi jeg har en regel som sier at kake spises kun på lørdag, 17. mai , eller julaften, tar jeg et eple i steden.

Hvis du ikke har noen slike regler, men derimot tenker at du "for en gangs skyld" tar et stykke kake kan du bare glemme og komme i bra form. Dette er fordi det ender opp med å bli alt annet en for en gangs skyld. Det dukker daglig opp anledninger til å ta et kakestykke, en sjokoladebit, en flaske brus, eller en øl. Hvis du ikke har steinharde regler for når slike utskeielser er lov og når de ikke er det er du et lett offer for fristelser.

Etter en stund føles disse reglene mer som et lettelse enn en byrde. Når du avstår fra ting du vet du ikke burde gjøre er det bra for selvfølelsen, og smaken av utskeielsen er så mye søtere når du vet at det faktisk er for en gangs skyld og at du derfor kan spise med god samvittighet.