mandag 16. januar 2012

Heller olivenolje enn smør

I 2003 publiserte australske ernæringseksperter resultatet av et eksperiment de hadde gjort på åtte overvektige menn i alderen mellom 24 og 49. Forskerne satte dem på to forskjellige dietter. På begge dietter kunne de spise så mye de ønsket. Den eneste forskjellen mellom de to diettene var fettsyresammensetning.

På den ene dietten spiste de mat som inneholdt hovedsakelig mettede fettsyrer. 24 prosent fra mettet fett, 13 prosent fra en-umettet fett og 3 prosent fra flerumettet fett.

På den andre dietten spiste de mat som inneholdt overveiende en-umettede fettsyrer. 11 prosent fra mettet fett, 22 prosent fra en-umettet fett og for 7 prosent fra flerumettet fett.

Det viste seg at på dietten med mest en-umettet fett gikk forsøkspersonene ned i vekt, uten at mengden mat de spiste var forandret.

Br J Nutr. 2003 Sep;90(3):717-27.